Krem z kukurydzy z serem i kurkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • duża kolba kukurydzy cukrowej

    1
  • ziemniaków

    4-5
  • szkl. rosołu wołowego

    2
  • łyżeczki kurkumy

    1/3
  • szczypty szafranu

    3
  • g masła

    50
  • sól

    do smaku:
  • łyżeczka oliwy do grzybów

    1
  • łyżeczka sweet pepper czyli papryki słodkiej mielonej

    1
  • dkg startego żółtego ostrego sera, ja miałam swój ulubiony Zbójnicki

    15
  • dkg świeżych kurek

    25
  • mleko

    1 szkl. (jeśli zupa będzie za gęst
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kukurydzę obrałam z liści, opłukałam i ostrym nożem odkroiłam złote ziarenka - dobrze robić to nad miską bo kapie i pryska biały sok. Ziemniaki obrałam, opłukałam i pokroiłam w kostkę. Cebulę obrałam, posiekałam. W garnku roztopiłam masło - dość dużo, ale zupa ma mieć maślany posmak i nie zastępujcie jej żadną margaryną bo straci urok! - wrzuciłam ziemniaki i cebulkę, podsmażyłam mieszając 3 min. uważając żeby się nie zrumieniły. Dodałam kukurydzę razem z sokiem, szafran i kurkumę, wymieszałam. Zalałam bulionem wołowym i gotowałam na malutkim ogniu aż ziemniaki zupełnie zmiękły, ok. 15-20 min. Zmiksowałam zupę blenderem na krem, dolewając stopniowo mleko aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Po zmiksowaniu ponownie zagotowałam - ostrożnie, bo zupa jest gęsta i lubi się przypalać, doprawiłam też solą i papryką. Na patelnię wlałam oliwę dodając 1 łyżeczkę masła i na bardzo mocno rozgrzany tłuszcz wrzuciłam oczyszczone dokładnie, opłukane i osuszone kurki. Smażyłam je przez 3 min. na silnym ogniu aż zaczęły się rumienić. Rozlałam zupę na talerze, posypałam serem i kurkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Goya 05.05.2012 10:25
super
freekate 07.02.2012 09:42
super :)
Justyna223 15.08.2011 19:55
ładniewygląda
Izabela/bella81 29.10.2010 22:44
Może być pyszna:)
Ewa104 16.09.2010 10:27
Kusi mnie ta zupka.
SmacznaPyza 15.09.2010 14:48
Ja nie przecedzałam zupy przez sito bo mi drobinki osłonek kukurydzy nie przeszkadzały, ale jeśli ktoś chce mieć bardziej wykwintną, gładką zupę to dobrze całość przetrzeć po zmiksowaniu
IZABELA29 15.09.2010 09:55
smacznie wygląda
justyna111 14.09.2010 16:57
super
Lidia11 14.09.2010 16:35
ciekawie to wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat