krem z kalafiora z serem pleśniowym i szynką szwarcwaldzką

krem z kalafiora z serem pleśniowym i szynką szwarcwaldzką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalafior

    1
  • por

    1
  • seler

    pół
  • ziemniaki

    3-4
  • ser pleśniowy

    ok.50-60g.
  • bulion warzywny

    1,5 l
  • szynka szwarcwaldzka

    4 plastry
  • masło

    1 łyżka
  • czosnek

    2 ząbki
  • oliwa

    do podania
  • gałka muszkatołowa mielona

    pół łyżeczki
  • pieprz biały Prymat

    pół łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

*Kalafior dzielimy na różyczki, pora kroimy w pół plasterki, ziemniaki, seler i czosnek w kostkę.
*W garnuszku rozpuszczamy łyżkę masła,dodajemy pora, ziemniaki, seler i czosnek. Smażymy przez ok.4-5 min.
*Następnie dodajemy bulion i kalafior. Gotujemy do miękkości warzyw.
* Szynkę szwarcwaldzką podsmażamy na suchej patelni.
*Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy kawałek sera pleśniowego. Mieszamy aż się rozpuści, następnie miksujemy. Doprawiamy gałką muszkatołową oraz białym pieprzem (można również doprawić solą według uznania, ja zrezygnowałam, bo mój bulion był trochę słony)
*Zupę nakładamy na talerz,podajemy z szynką szwarcwaldzką oraz oliwą z oliwek według uznania.

Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Alex_M

08.02.2014 15:43
wspaniała zupa :) na pewno by mi smakowała!

Christopher

31.01.2014 12:46
Pyszna zupa,ma charakter.

pawel123

31.01.2014 12:36
ale smakołyki

monia2005

31.01.2014 12:20
wygląda bardzo smakowicie

MagdaXXX

31.01.2014 11:41
super przepis

malaczarna23

31.01.2014 10:00
wspaniały kremik:) zjadłabym porcyjkę:)

V_kuchareczka

31.01.2014 09:49
bardzo smaczny kremik

Barbara13

31.01.2014 09:40
pyszna propozacja :)

dodi

31.01.2014 09:15
pyszna musi być

Paolcia

31.01.2014 09:14
smaczne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat