Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem z kalafiora

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

włoszczyna 1 sztuka
mięsko na zupe 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuka
ziele angielskie 4 sztuka
kalafior 1 sztuka
mleko 1/2 szklanka
masło 1 łyżka
śmietana 1 łyzka
pieprz 1 szczypta
sól 1 szczypta
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 4 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z kalafiora

Kroki postępowania

1
Na początku przygotowujemy wywar. Obieramy włoszczyznę, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i ziarenka pieprzu. Dodajemy mięsko i zalewamy wodą. Na 1 średni kalafior będzie nam potrzebny ok 1 l wywaru.
Krok 1 - Krem z kalafiora foto
2
alafior przesmażamy na łyżce masła i zalewamy gotowym i przecedzonym wywarem. Ewentualnie można zostawić marchewki jak ktoś lubi.
Krok 2 - Krem z kalafiora foto
3
Dodajemy mleko, zabielamy śmietaną m doprawiamy i gotujemy chwilkę.
Krok 3 - Krem z kalafiora foto
4
Zupę miksujemy na gładki krem lub przecedzamy przez sito.Podajemy z groszkiem ptysiowym.
Krok 4 - Krem z kalafiora foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 27.01.2013 16:54
dlaczego nie piszesz jakie mięso na zupę i ile ma go być ?
fijolek91 25.05.2012 09:42
fajny
mewilla 25.05.2012 09:28
mniam
Aga20 25.05.2012 09:21
Bardzo pyszna;)
Amellia 25.05.2012 09:18
super
motylwe 25.05.2012 08:14
lubię takie kremy,pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak