Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem z fety, kalafiora i brokuła

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser feta 250 g
kalafior 200 g
brokuł 250-300 g
jogurt grecki 1-2 łyżki
Sól czosnkowa jodowana Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
czosnek pieczony

Porada

Krem jest świetnym dodatkiem do pieczonych lub gotowanych ziemniaków, warzyw korzeniowych, jajek na twardo, mięs z grilla i ryb. Może być użyty jako dip do słonych przekąsek.

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z fety, kalafiora i brokuła

Kroki postępowania

1
Różyczki brokuła i kalafiora ugotować na parze.
Krok 1 - Krem z fety, kalafiora i brokuła foto
2
Po ostudzeniu przełożyć do blendera razem z pieczonym czosnkiem.
Krok 2 - Krem z fety, kalafiora i brokuła foto
3
Dodać niewielką ilość jogurtu greckiego i zmiksować na krem.
Dodać pieprz.
Krok 3 - Krem z fety, kalafiora i brokuła foto
4
Do kremu warzywnego dodać pokruszoną fetę i ew. trochę jogurtu.
Krok 4 - Krem z fety, kalafiora i brokuła foto
5
Miksować do uzyskania puszystej aksamitnej konsystencji. Doprawić do smaku solą czosnkową i ew. pieprzem.
Krok 5 - Krem z fety, kalafiora i brokuła foto
6
Przełożyć gotowy krem do zamykanego pojemnika i wstawić na jakiś czas do lodówki, aby lekko stężał.
Krok 6 - Krem z fety, kalafiora i brokuła foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paniusiaewa 02.02.2017 13:42
Całkiem fajna pasta na kanapki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak