Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem z dyni z curry

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 sztuka
czosnek 4 ząbki
serek topiony 100 gram
curry 2 łyżeczki
papryka mielona 1/2 łyżeczki
oliwa
sól, pieprz
dynia 1 kilogram
bulion drobiowy 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z dyni z curry

Na rozgrzanej oliwie podsmażam posiekane drobno cebulę i czosnek. Dodaję dynię pokrojoną w dużą kostkę, duszę chwilę po czym zalewam bulionem. Gotuję pod przykryciem 20 minut plus dodatkowe 5-10 minut bez przykrycia dla zredukowania płynu, następnie całość blenduję lub przecieram przez sitko. Dodaję serek topiony i mieszam (najlepiej trzepaczką) tak długo, aż się zupełnie rozpuści. Dodaję curry, słodką paprykę i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Chleb kroję w kostkę i opiekam na suchej patelni. Gorącą zupę podaję z grzankami i pietruszką można dodać łyżkę śmietany.

Smacznego !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mamusia1 03.03.2014 09:17
pyszna jesienna zupka
bogusia19 30.01.2014 15:09
super smaki
brioszka 30.01.2014 14:54
coś pysznego :)
Romanowka 30.01.2014 14:06
pyszna, aromatyczna zupa
jasiek 30.01.2014 14:00
doskonale przyprawiony
Pyszota 30.01.2014 13:20
wyśmienity krem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak