Krem z dyni wg Elfi

Krem z dyni wg Elfi

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • noga od kurczaka

  • woda

    2 litry
  • sól

  • pieprz

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • curry

  • cukier

    1 łyżeczka
  • dynia

    400 g
  • ziemniaki

    400 g
  • pietruszka

  • seler

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Krem z dyni wg Elfi foto
Mięso zalewam wodą i gotuję aby uzyskać bulion. W tym czasie obieram, myję i kroję w kostkę ziemniaki i dynię. Dorzucam do garnka. Pietruszkę i selera tak samo - obieram, myję i kroję w dowolne kawałki. Wszystko gotuję aż mięso i warzywka będą miękkie.
Krok 2 - Krem z dyni wg Elfi foto
Całość doprawiam solą, pieprzem, curry, cukrem i wrzucam listek laurowy. Krem ma być lekko słodkawy ale nie przesadźmy z cukrem, bo dynia jest już słodka sama w sobie. Gdy wszystko jest miękkie, wyciągam mięso.
Krok 3 - Krem z dyni wg Elfi foto
Resztę starannie blenduję na gładką, aksamitną masę-krem.
Krok 4 - Krem z dyni wg Elfi foto
Zupę podaję z groszkiem ptysiowym i z ciepłymi grzankami :) smacznego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Renata9 15.07.2013 15:41
pyszny krem

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat