Krem z dyni, pomarańczy i nutą kardamonu

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • miąższ z dyni

    1 kg
  • pomarańcza

    3
  • marchewki

    2
  • cebula

    2
  • bulion drobiowy

    1 litr
  • masło

    3 łyżki
  • kardamon

    2 łyżeczki
  • pestki dyni

    50 g
  • krem balsamico

    1 łyżka
  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Krem z dyni, pomarańczy i nutą kardamonu foto
Dynię obrać ze skóry, miąższ pokroić w kostkę.
Marchew obrać i pokroić w drobną kostkę a cebulę obrać i drobno posiekać.
Pomarańcze obrać ze skóry i wyfiletować tak aby pozbyć się błonek.
Krok 2 - Krem z dyni, pomarańczy i nutą kardamonu foto
Na rozgrzanym maśle podsmażyć marchew, dodać cebulę i po kilku minutach smażenia dodać miąższ z dyni i pomarańczy pokrojony w kostkę. Całość zalać bulionem drobiowym, dodać kardamon i gotować do miękkości warzyw.

Krok 3 - Krem z dyni, pomarańczy i nutą kardamonu foto
Następnie zmiksować blenderem do postaci kremu i doprawić solą oraz pieprzem.
Krok 4 - Krem z dyni, pomarańczy i nutą kardamonu foto
Krem z dyni i pomarańczy podawać posypany podprażonymi pestkami dyni i polany kremem balsamicznym.
Linka2107
Gęsty, aromatyczny krem z dyni, dojrzewających w słońcu pomarańczy, marchwi, z dodatkiem wyrazistego kardamonu oraz chrupiących pestek dyni to świetna propozycja idealnie rozgrzewającej jesiennej zupy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 29.10.2017 09:51
Fajny krem. :)
w mojej kuchni 29.10.2017 09:39
dyniowe smaki zawsze zjem
KORAL 28.10.2017 08:51
Musi być pyszna, robiłam podobną. :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat