Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem z dyni, pomarańczy i nutą kardamonu

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miąższ z dyni 1 kg
pomarańcza 3
marchewki 2
cebula 2
bulion drobiowy 1 litr
masło 3 łyżki
kardamon 2 łyżeczki
pestki dyni 50 g
krem balsamico 1 łyżka
sól do smaku

Porada

Gęsty, aromatyczny krem z dyni, dojrzewających w słońcu pomarańczy, marchwi, z dodatkiem wyrazistego kardamonu oraz chrupiących pestek dyni to świetna propozycja idealnie rozgrzewającej jesiennej zupy.

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z dyni, pomarańczy i nutą kardamonu

Kroki postępowania

1
Dynię obrać ze skóry, miąższ pokroić w kostkę.
Marchew obrać i pokroić w drobną kostkę a cebulę obrać i drobno posiekać.
Pomarańcze obrać ze skóry i wyfiletować tak aby pozbyć się błonek.
Krok 1 - Krem z dyni, pomarańczy i nutą kardamonu foto
2
Na rozgrzanym maśle podsmażyć marchew, dodać cebulę i po kilku minutach smażenia dodać miąższ z dyni i pomarańczy pokrojony w kostkę. Całość zalać bulionem drobiowym, dodać kardamon i gotować do miękkości warzyw.

Krok 2 - Krem z dyni, pomarańczy i nutą kardamonu foto
3
Następnie zmiksować blenderem do postaci kremu i doprawić solą oraz pieprzem.
Krok 3 - Krem z dyni, pomarańczy i nutą kardamonu foto
4
Krem z dyni i pomarańczy podawać posypany podprażonymi pestkami dyni i polany kremem balsamicznym.
Krok 4 - Krem z dyni, pomarańczy i nutą kardamonu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 29.10.2017 09:51
Fajny krem. :)
w mojej kuchni 29.10.2017 09:39
dyniowe smaki zawsze zjem
KORAL 28.10.2017 08:51
Musi być pyszna, robiłam podobną. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak