Krem z dyni i czerwonej soczewicy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia

    700 g
  • cebula

    2 szt.
  • czosnek

    4 ząbki
  • marchewka

    1/2 kg
  • przecier pomidorowy

    200 g
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • imbir

    1 łyżeczka
  • kurkuma

    1 łyżeczka
  • curry

    do smaku
  • pestki dyni

    do podania
  • soczewica czerwona

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kosteczkę i podsmażyć na złoto w dużym garnku. Marchewki i dynię obrać, pokroić na małe kawałki, umieścić w garnku i zalać wodą (ok. 3 szklanek). Dodać czerwoną soczewicę i gotować wszystko do miękkości. Zdjąć z ognia, zmiksować, dodać przecier pomidorowy i przyprawy. W razie potrzeby dolać wody, tak by uzyskać pożądaną gęstość kremu.
Podawać ze zrumienionym na suchej patelni pestkami dyni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (24)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Renata22 21.12.2013 21:24
Piękny kolor zupki:)
Stenka 18.11.2013 16:40
lubię takie składniki
SmakolykiJoanny 03.11.2013 07:56
Przepięknie wygląda .
ONY_za_kare 02.11.2013 15:25
fajna zupa
Dorota37 01.11.2013 18:12
piękna zupa krem
mysza75 01.11.2013 14:23
piękny kremik
mufinka79 31.10.2013 17:59
Pyszne połączenie - mniam!
IwonaDD 31.10.2013 16:02
wygląda super
Alex_M 31.10.2013 14:21
świetna zupka!
Olga_SK 31.10.2013 13:18
Piękna i zapewne mega smakowita zupka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat