Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
mała łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
dynia
1,2 kg miąższu -
bulion warzywny
400 ml -
czosnek
3 ząbki -
cebula
1 -
kumin
1 łyżeczka -
przyprawa curry
1 łyżeczka -
oliwa
2 łyżki -
pieprz czarny mielony
-
sól
Dodatkowo
-
pestki dyni
4 łyżki -
jogurt grecki
4 łyżki
Sposób przygotowania
Dynię kroimy na mniejsze kawałki, obieramy ze skóry i usuwamy pestki. Do naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę wody i układamy dynię. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200’C. Pieczemy przez godzinę, aż dynia zmięknie. Następnie miksujemy na gładkie purée. W tym czasie cebulę i czosnek drobno siekamy.
W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy paprykę, curry i kumin rzymski. Mieszamy i chwilę smażymy. Dodajemy dynię, zalewamy bulionem i gotujemy przez 10 minut. Zupę blendujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Przed podaniem krem dekorujemy jogurtem i posypujemy uprażonymi pestkami dyni.
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się