Krem z dyni

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • dynia

    1,2 kg miąższu
  • bulion warzywny

    400 ml
  • czosnek

    3 ząbki
  • cebula

    1
  • kumin

    1 łyżeczka
  • przyprawa curry

    1 łyżeczka
  • oliwa

    2 łyżki
  • pieprz czarny mielony

  • sól

Dodatkowo

  • pestki dyni

    4 łyżki
  • jogurt grecki

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Dynię kroimy na mniejsze kawałki, obieramy ze skóry i usuwamy pestki. Do naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę wody i układamy dynię. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200’C. Pieczemy przez godzinę, aż dynia zmięknie. Następnie miksujemy na gładkie purée. W tym czasie cebulę i czosnek drobno siekamy.
W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy paprykę, curry i kumin rzymski. Mieszamy i chwilę smażymy. Dodajemy dynię, zalewamy bulionem i gotujemy przez 10 minut. Zupę blendujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Przed podaniem krem dekorujemy jogurtem i posypujemy uprażonymi pestkami dyni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 07.10.2017 17:08
Przepięknie wygląda!
bietka 06.10.2017 19:41
smaczna zupka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat