Krem z dyni

Krem z dyni

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia

    1 szt,
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    4 ząbki
  • rosół

    ok.1 litra
  • Imbir mielony Prymat

    szczypta
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    szczypta
  • Pieprz biały mielony Prymat

    szczypta
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    szczypta
  • pestki dyni

    do smaku
  • pestki słonecznika

    do smaku
  • ser pleśniowy

    do smaku
  • masło

    1 łyżka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Krem z dyni

Dynię kroimy na kawałki, wydrążamy pestki, obieramy ze skóry, i kroimy w kostkę.
W garnku roztapiamy masło, wrzucamy cebulę (podzieloną na 4) oraz ząbki czosnku. Chwilę podsmażamy. Wrzucamy kawałki dyni. Dusimy na małym ogniu, pod przykryciem, ok 15-20 minut. Co jakiś czas mieszamy. Następnie zalewamy rosołem. Nie trzeba go dużo wlewać. Dusimy dynię do miękkości.
W międzyczasie prażymy (na suchej patelni) pestki słonecznika i dyni.
Gdy dynia jest już miękka, zdejmujemy garnek z ognia i blendujemy na krem. Ew dolewamy rosołu gdy krem jest za gęsty. Doprawiamy przyprawami. Podajemy z pestkami i plasterkami sera pleśniowego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

marcia7 16.11.2014 13:16
ciekawe dodatki
Aida 04.11.2014 11:32
Smak jest fajny, bo słodko-pikantny :) ale oczywiście to wszystko zależy jak się doprawi :)
Renata9 30.10.2014 16:02
smaczna zupka
Zdzisław 30.10.2014 15:34
dla mnie to jest smaczne danie
erym 30.10.2014 13:40
moja ulubiona zupka krem, uwielbiam!
bhb8 30.10.2014 12:47
Ciekawa jestem smaku :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat