Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem z czerwonek soczewicy z grzankami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1
czosnek 2 ząbki
marchewka 1
masło
bulion warzywny 600 ml
chleb 2 kromki
sól
soczewica czerwona 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z czerwonek soczewicy z grzankami

Czerwona soczewica jest już wyłuskana i nie trzeba jej moczyć. Przebrać 10 dag czerwonej soczewicy, usunąć ewentualne kamyczki. Obrać małą cebulę, 2 ząbki czosnku i marchewkę. Pokroić oddzielnie w jak najmniejszą kostkę. W garnku stopić pół łyżki masła, podsmażać na nim cebulę, czosnek i marchewkę, aż zaczną się szkli. Dodać soczewicę i smażyć razem, aż pokryje się warstewką tłuszczu. Wlać 600 ml bulionu warzywnego. Gotować soczewicę na małym ogniu. Po ok. 25 minutach jest już tak miękka, że prawie się rozpada. Mimo to zmiksować ją w garnku na jednolity krem, posolić. Pokroić w kostkę chleb i usmażyć na 1/2 łyżki masła. Podawać do zupy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 14.10.2012 18:45
Zjadłabym z wielką ochotą.
Krzysztof15 02.10.2012 18:52
super
Rafał10 24.09.2012 08:34
Wygląda wyśmienicie :)
Zdzisław 21.09.2012 23:15
soczewica jest zdrowa
caffee_tea 21.09.2012 19:48
mniam krem
emeslive 21.09.2012 18:53
Interesujący pomysł. Wygląda bardzo smakowicie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak