Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem z cukinii i marchewki z przepiórczym żółtkiem

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cukinia 0,5 małej
ziemniak 2 małe
marchew 2 małe
por 3-4 plasterki
woda 100 ml
olej rzepakowy 2 łyżeczki
jajka przepiórcze 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z cukinii i marchewki z przepiórczym żółtkiem

Warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Kroimy w plastry grubości około 0,5 cm. Gotujemy na parze przez 20 minut.
Jajka przepiórcze gotujemy na twardo (około 5 minut). Oddzielamy żółtka od białek, żółtka kruszymy, białka zostawiamy.
Ugotowane warzywa miksujemy z przegotowaną wodą i olejem rzepakowym. Przekładamy do miseczki i posypujemy połową żółtek.

Z podanych proporcji wychodzą 2 porcje dla siedmiomiesięcznego dziecka. Ilość żółtek - 2 na porcję.

Można wymieszać żółtko z zupą, jednak ja podaję je na zupie, żeby synek poznawał nowe smaki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak