Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem z brukselki z fetą

2.0
(2)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Tylko dla amatorów brukselki :).

Składniki:

Składniki:

bulion warzywny 1.5 litra
brukselka 500 gramów
cebula 1 sztuka
czosnek 2 sztuki
starta gałka muszkatołowa 1 szczypta
ser feta 0.5 kostki
pieczywo 4 kromki
olej rzepakowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z brukselki z fetą

Brukselki myjemy, obieramy z ewentualnych brzydkich liści, mniejsze zostawiamy w całości, większe kroimy na pół. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego brukselki, smażymy na wolnym ogniu około 7 minut. Po tym czasie dodajemy do tego pokrojone w mniejsze kawałki cebulę i czosnek, wszystko smażymy do lekkiego zrumienienia. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości brukselki. Zupę wlewamy do blendera i miksujemy na gładki krem. Przelewamy z powrotem do garnka, doprawiamy solą, pieprzem i gałką, zagotowujemy. Chleb kroimy w większą kostkę i obsmażamy na patelni, na oleju, z wszystkich stron. Zupę podajemy z grzankami i pokruszoną fetą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak