Krem z brokułu i kalafiora

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • brokuł

    1 sztuka
  • kalafior

    1 sztuka
  • bulion

    2 litr
  • por

    1 sztuka
  • serek topiony

    100 gram
  • ziemniaki

    5 sztuk
  • słonecznik łuskany

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Odetnij końcówki brokuła i kalafiora, podziel na różyczki i dokładnie umyj. Por umyj i pokrój na półplasterki. Następnie podsmaż kilka minut na oleju i dodaj do bulionu.

2. Do bulionu wrzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotuj ok. 10 min. Po tym czasie dorzuć brokuła i kalafiora. Po ugotowaniu (czyli po jakiś 10-15 min) możesz wyjąć parę kawałków brokuła do dekoracji. Do zupy dodaj serek, a następnie wszystko zmiksuj za pomocą blenderem.

3. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawaj z nasionami słonecznika.

Po więcej przepisów, nie tylko kulinarnych, zapraszam na http://gotujzkodeksem.wordpress.com/

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ania321 27.09.2013 13:28
wyborna zupka :)
IwonaDD 27.09.2013 09:16
smaczna zupka
Magula 27.09.2013 09:00
super przepisisk
Monia 27.09.2013 08:55
Na pewno smaczny :)
gosia561 27.09.2013 00:08
fajny pomysł na podanie
treonina 26.09.2013 23:41
świetny przepis!
Anna133 26.09.2013 21:20
ciekawe połączenie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat