Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki podstawowe
-
brokuł
-
ziemniaki
8 większych -
por
większy -
masło
łyżka -
cebula dymka ze szczypiorkiem
-
kostka rosołowa
-
natka pietruszki
pęczek -
ząbek czosnku
4
Przyprawy i dodatki
-
serek mascarpone
2 łyżki -
sól i pieprz
-
Papryka ostra mielona Prymat
-
Liść lubczyku suszony Prymat
-
ser pleśniowy niebieski
50 g OPCJONALNIE -
szynka parmeńska
lub szwarcwalcka - 2 plastry OPCJONALNIE -
szczypiorek posiekany
garść
Przepis i sposób przygotowania KREM Z BROKUŁA Z AROMATEM CZOSNKU I PIETRUSZKI
Posiekanego pora oraz cebulę siekam, podsmażam na łyżce masła, dodaję do ziemniaków wraz z kostką rosołową. Zalewam 1,5 l wody. Gotuję około 25 minut.
Brokuła dzielę na różyczki, dodaję do zupy wraz z posiekanym czosnkiem. Gotuję około 8 minut, aby nie stracił swojego koloru. Doprawiam pieprzem, papryką, solą i lubczykiem wedle uznania.
Natkę siekam, garść odkładam do posypania, resztę dodaję do zupy wraz z zahartowanym wcześniej mascarpone.
Całość miksuję na gładki krem. Rozlewam do talerzy, obficie posypuję natką i szczypiorkiem, dekoruję kawałkami sera pleśniowego i paseczkami szynki.
Zamiast szynki i sera pleśniowego zupę można zjeść z jajkami ugotowanymi na twardo.
Komentarze (2)