KREM Z BROKUŁA Z AROMATEM CZOSNKU I PIETRUSZKI

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki podstawowe

  • brokuł

  • ziemniaki

    8 większych
  • por

    większy
  • masło

    łyżka
  • cebula dymka

  • kostka rosołowa

  • natka pietruszki

    pęczek
  • ząbek czosnku

    4

Przyprawy i dodatki

  • serek mascarpone

    2 łyżki
  • sól i pieprz

  • papryka ostra mielona

  • liść lubczyku

  • ser pleśniowy niebieski

    50 g OPCJONALNIE
  • szynka parmeńska

    lub szwarcwalcka - 2 plastry OPCJONALNIE
  • szczypiorek posiekany

    garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki kroję w kostkę.
Posiekanego pora oraz cebulę siekam, podsmażam na łyżce masła, dodaję do ziemniaków wraz z kostką rosołową. Zalewam 1,5 l wody. Gotuję około 25 minut.
Brokuła dzielę na różyczki, dodaję do zupy wraz z posiekanym czosnkiem. Gotuję około 8 minut, aby nie stracił swojego koloru. Doprawiam pieprzem, papryką, solą i lubczykiem wedle uznania.
Natkę siekam, garść odkładam do posypania, resztę dodaję do zupy wraz z zahartowanym wcześniej mascarpone.
Całość miksuję na gładki krem. Rozlewam do talerzy, obficie posypuję natką i szczypiorkiem, dekoruję kawałkami sera pleśniowego i paseczkami szynki.
Zamiast szynki i sera pleśniowego zupę można zjeść z jajkami ugotowanymi na twardo.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 30.06.2017 16:08
Dziękuję. :)
berys18 27.06.2017 10:01
wspaniale się prezentuje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat