KREM Z BROKUŁA Z AROMATEM CZOSNKU I PIETRUSZKI

KREM Z BROKUŁA Z AROMATEM CZOSNKU I PIETRUSZKI

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki podstawowe

  • brokuł

  • ziemniaki

    8 większych
  • por

    większy
  • masło

    łyżka
  • cebula dymka ze szczypiorkiem

  • kostka rosołowa

  • natka pietruszki

    pęczek
  • ząbek czosnku

    4

Przyprawy i dodatki

  • serek mascarpone

    2 łyżki
  • sól i pieprz

  • Papryka ostra mielona Prymat

  • Liść lubczyku suszony Prymat

  • ser pleśniowy niebieski

    50 g OPCJONALNIE
  • szynka parmeńska

    lub szwarcwalcka - 2 plastry OPCJONALNIE
  • szczypiorek posiekany

    garść
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania KREM Z BROKUŁA Z AROMATEM CZOSNKU I PIETRUSZKI

Ziemniaki kroję w kostkę.
Posiekanego pora oraz cebulę siekam, podsmażam na łyżce masła, dodaję do ziemniaków wraz z kostką rosołową. Zalewam 1,5 l wody. Gotuję około 25 minut.
Brokuła dzielę na różyczki, dodaję do zupy wraz z posiekanym czosnkiem. Gotuję około 8 minut, aby nie stracił swojego koloru. Doprawiam pieprzem, papryką, solą i lubczykiem wedle uznania.
Natkę siekam, garść odkładam do posypania, resztę dodaję do zupy wraz z zahartowanym wcześniej mascarpone.
Całość miksuję na gładki krem. Rozlewam do talerzy, obficie posypuję natką i szczypiorkiem, dekoruję kawałkami sera pleśniowego i paseczkami szynki.
Zamiast szynki i sera pleśniowego zupę można zjeść z jajkami ugotowanymi na twardo.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

jejkuchnia 30.06.2017 16:08
Dziękuję. :)
berys18 27.06.2017 10:01
wspaniale się prezentuje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat