krem z borowików

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    1 szt
  • kostka grzybowa

    1 szt
  • kostka rosołowa

    1 szt
  • woda

    1,5 l
  • masło

    do smażenia
  • sól

  • pieprz

  • śmietana

    2-3 łyżki
  • ziemniaki

    3-4 duże szt
  • grzanki

  • koperek

    do posypania
  • borowiki

    700-800 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby oczyściłam, umyłam i pokroiłam na mniejsze kawałki. Cebulę obrałam, pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na maśle. Dodałam grzyby. Doprawiłam solą i pieprzem. Gotowałam aż woda z grzybów wyparowała.

Wodę zagotowałam. Dodałam kostki rosołowe i ziemniaki obrane, umyte i pokrojone w kostkę. Gdy ziemniaki były miękkie a woda z grzybów odparowała, dodałam grzyby do bulionu. Całość gotowałam jeszcze 15 minut.

Zmiksowałam. Dodałam śmietanę. Podałam z grzankami i zieloną pietruszką.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 09.09.2012 17:33
uwielbiam grzybowe zupy a kremowe rewelacja !
Dorota76 30.08.2012 19:20
mnim
Zdzisław 30.08.2012 18:54
jedna z lubianych zup

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat