Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem z borowików

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

borowiki 1/2 kg
włoszczyzna 1 pęczek
cebula 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 3 ziarna
śmietana 12% 1/2 szklanki
mleko 1/2 szklanki
ziemniaki 4 sztuki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
masło 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
pieprz 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z borowików

W 1 litrze wody gotujemy włoszczyznę i 3/4 cebuli. Wrzucamy listki, ziele i gotujemy 30 min. Ziemniaki kroimy w kostkę, grzyby siekamy. Resztę cebuli szklimy na łyżce masła. Do przecedzonego wywaru, dodajemy grzyby, ziemniaki, cebulę. Solimy, gotujemy około 30 min. następnie miksujemy na puszysty krem, dodajemy gałkę, pieprz, masło. Zaprawiamy śmietaną. Podajemy w miseczkach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak