Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem z białych warzyw i chrzanem

5.0
(52)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na zupę krem z białych warzyw: selera, ziemniaków, pietruszki, pora i cebuli wzbogacony chrzanem tartym, który daniu dodaje charakteru.

Składniki:

korzeń pietruszki 3 sztuki
korzeń selera 1 sztuka
biała część pora 1 sztuka
cebula 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
ziemniaki 4 sztuki
śmietanka 30% 200 gramów
masło klarowane 3 łyżki
chrzan tarty Smak 3 łyżki
bulion warzywny 1 litr
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z białych warzyw i chrzanem

Zupa krem z białych warzyw ma delikatny smak, żeby go urozmaicić możesz dodać:

  • chrzan tarty - tak, jak w tym przepisie - zupa zyska bardziej wyrazisty smak;
  • grzanki - będzie coś do pochrupania;
  • chipsy z boczku - coś dla mięsożerców;
  • ser tarty - krem z selera będzie jeszcze bardziej treściwy i smaczny.

1. W garnku rozpuść masło i usmaż pokrojoną drobno cebulkę, czosnek oraz pora.

2. Pozostałe warzywa dokładnie umyj i pokrój w kostkę. Dodaj do garnka z cebulą i zalej bulionem (lub wodą).

3. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 20 minut.

4. Dodaj śmietanę oraz chrzan tarty Smak. Gotową zupę zmiksuj na gładko.

 

Zupa krem z białych warzyw to idealne danie, które możesz podawać na różne sposoby i różnymi dodatkami - grzankami, groszkiem ptysiowym, suszonymi pomidorami, kawałkami boczku czy sera. Krem z białych warzyw, bez dodatków, możesz podać w kubeczku, jako towarzystwo do kanapek lub pasztecików.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak