Przepis i sposób przygotowania na: Krem z białych szparagów
Białe szparagi obrać, odkroić zdrewniałe końce, zielonych nie obierać , pokroić jedne i drugie w dwu centymetrowe kawałki .
Pokrojoną drobno cebulę, zeszklić na dwóch łyżkach oleju, wrzucić białe szparagi, osolić i dodać jedną szczyptę cukru.
Dusić małą chwilkę, mieszać . Bulion odcedzić. Przełożyć szparagi do garnka w którym będziemy gotować zupę, wlać 3/4 płynu, dodać estragon, sól i pieprz . Gotować około 30 minut.
Na reszcie oleju, zeszklić druga cebulę, postępować z zielonymi szparagami, jak z białymi .
Podsmażone zielone szparagi, przełożyć do małego garnka, zalać resztą bulionu, doprawić solą, gotować aż będą miękkie.
Zmiksować każde szparagi osobno,( można przetrzeć przez sitko) doprawić solą, pieprzem.
Wylać na talerz biały krem, na wierzch, nałożyć po dwie - trzy łyżki zielonego kremu i łyżce śmietany.
SMACZNEGO!!!!