Krem z batatów z marchewką

Krem z batatów z marchewką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Delikatna zupa krem z batatów – ma tylko kilka składników – prosta i szybka do zrobienia.

Można ją podawać z jogurtem naturalnym, delikatnym twarożkiem lub chudym serkiem kozim. Idealna propozycja dla każdego w szczególności dla dzieci.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • batat

    1 kg
  • marchewka

    2 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • mleko kokosowe

    400 ml
  • bulion warzywny Kucharek

    1 kostka
  • woda

    0,5 litra
  • kurkuma

    1 łyżeczka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • Papryka ostra mielona Prymat

    szczypta
  • olej

    1 łyżka
  • natka pietruszki

    do dekoracji
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Krem z batatów z marchewką

PRZYGOTOWANIE:

1. Cebulę, bataty i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę.

2. Następnie wrzucamy do garnka z odrobiną oleju i dusimy przez około 10/15 minut.

3. Kolejno dodajemy wodę (około 3 szklanki), jedną kostkę bulionu warzywnego Kucharek, curry i kurkumę.

4. Gotujemy przez około 10 minut. 

5. Po tym czasie zupę blendujemy na gładki krem, dodajemy mleczko kokosowe, sól oraz pieprz i szczyptę ostrej papryki, gotujemy jeszcze przez około 5 minut. 

6. Dekorujemy listkiem pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat