Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem z bakłażana i mięty

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 700-800 g
masło 2 łyżki
mięta świeża siekana 1 łyżka
bulion drobiowy 650 ml
cebula 1 szt
ząbki czosnku 2 szt
śmietana kremówka 150 ml
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z bakłażana i mięty

Na blaszce układamy bakłażany, zapiekamy 1,5 godziny w temperaturze 190°C. Następnie studzimy i obieramy ze skóry.

W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną cebulę, szklimy, wrzucamy posiekany czosnek. Smażymy jeszcze ok. 1 min. Następnie dodajemy bakłażany, rozdrabniamy i smażymy 3 min.

Całość zalewamy bulionem, dodajemy posiekaną miętę, doprowadzamy do wrzenia. Płomień zmniejszamy, gotujemy 20 min pod przykryciem.

Zupę lekko chłodzimy, miksujemy na gładko, mieszamy ze śmietaną i delikatnie podgrzewamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 29.11.2016 20:31
świetne połączenie :)
Wafelek2601 29.11.2016 16:13
Bardzo dobry

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak