Krem warzywny z ryżowymi kotlecikami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Krem warzywny :

  • burak czerwony

    2 sztuki
  • korzeń pietruszki

    1/2 sztuki
  • ziemniaki

    2-3 sztuki
  • marchew

    1-2 sztuki
  • śmietana słodka kremowa

    200 ml
  • przyprawa warzywna

    1 łyżeczka
  • majeranek

    1 łyżka
  • sól do smaku

  • jajka

    2 sztuki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • przyprawa warzywna

    1/2 łyżeczki
  • szczypiorek posiekany

    2 łyżki
  • DODATKOWO:

  • olej do smażenia

  • natka pietruszki

    do dekoracji
  • ryż

    1 (ugotowany na sypko)
  • Kotlet:

    Ryżowe
  • Do dekoracji:

  • śmietana

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Krem warzywny z ryżowymi kotlecikami foto
Buraki, ziemniaki, marchew i pietruszkę obrać i nastawić do gotowania w około 1,5 litra wody.
Krok 2 - Krem warzywny z ryżowymi kotlecikami foto
Do miseczki włożyć składniki na kotlety : ryż, jajka, mąkę ziemniaczaną, szczypiorek,jarzynkę i starty pieprz kolorowy Młynek. Wymieszać - powstanie rzadka lejąca masa.
Krok 3 - Krem warzywny z ryżowymi kotlecikami foto
W rondlu rozgrzać olej i wkładać łyżką małe porcje masy ryżowej. Masa początkowo opadnie na dno, ale potem szybko kotleciki wypłyną na wierzch.
Krok 4 - Krem warzywny z ryżowymi kotlecikami foto
Smażyć krótko, kotleciki nie muszą być rumiane. Zbyt długie smażenie sprawi, że będą wyczuwalne twarde ziarenka opieczonego ryżu.
Krok 5 - Krem warzywny z ryżowymi kotlecikami foto
Kotleciki układać na papierowym ręczniku.
Krok 6 - Krem warzywny z ryżowymi kotlecikami foto
W międzyczasie ugotowały się jarzyny - zblenderować je na gładką masę.
Krok 7 - Krem warzywny z ryżowymi kotlecikami foto
Jeśli krem jest zbyt gęsty, dolać wody. Dodać jarzynkę i majeranek i zagotować.
Krok 8 - Krem warzywny z ryżowymi kotlecikami foto
Po paru minutach gotowania z przyprawami zdjąć zupę z ognia i wlać słodką śmietanę - wymieszać, ewentualnie doprawić solą.
Krok 9 - Krem warzywny z ryżowymi kotlecikami foto
Na talerz wlać krem warzywny, ułożyć parę kotlecików ryżowych, udekorować kleksem z gęstej śmietany i świeżym liściem pietruszki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaKa 27.06.2013 00:05
świetny przepis
Mysiunia 20.06.2013 07:30
bardzo smacznie podana i pożywna zupka :)
mysza75 14.06.2013 12:56
Fajny zdrowy pożywany obiadek z kotlecikami :--
Monika58 17.05.2013 21:57
taki krem na pewno jest smaczny, a kotleciki rewelacyjne
malaczarna23 17.05.2013 15:15
uwielbiam takie dania :)
pierniczkowo 17.05.2013 14:46
rewelacyjna zupa :)
Magda24 17.05.2013 14:14
pożywny obiad i ciekawy
halina17 17.05.2013 13:48
Dobry pomysł na zupę z kotlecikami ryżowymi.
David 17.05.2013 13:41
ale smacznie się prezentuje
AZgotuj 17.05.2013 13:34
takiego jeszcze nie jadłam:) świetny dodatek do zupy:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat