Krem waniliowy

Krem waniliowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • olejek waniliowy

    1 łyżka
  • mąka

    50 g
  • żółtko jajek

    4 szt
  • cukier

    100 g
  • mleko

    2 szkl
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • laska wanilii

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Krem waniliowy

Zagotować mleko z cynamonem i wanilią. Gdy zacznie wrzeć, zestawić z ognia i przykryć. Utrzeć żółtka z cukrem na jasnożółtą masę i dosypywać powoli mąkę, ucierać. Przecedzić mleko przez sitko i zalać masę stale mieszając. Postawić na ogień nie przerywając mieszania, aż pojawią się bąble, a całość zacznie gęstnieć. Zdjąć z ognia, wlać olejek i ostudzić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

ewelina/bunia 07.04.2011 21:34
ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat