krem poziomkowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białka jaj

    4
  • cukier

    20 dkg
  • śmietanka

    0,5 l
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

  • poziomki

    1 l
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Poziomki przetrzeć przez sito, dodać do nich białka i cukier, po czym ubijać aż masa zgęstnieje. Osobno ubić na pianę pół litra gęstej słodkiej śmietanki. Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej śmietanki, a gdy ostygnie troszke dodać do reszty śmietany. Wlać do masy poziomkowej, ubić wszystko razem i wlać do pucharków. Wstawić do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kielcok1 14.12.2011 17:40
musi być bardzo smaczny
Justyna Jussstiii 16.09.2011 06:24
super naprawdę polecam!
SyMiki 29.06.2011 16:34
muszę spróbować
rakow2 09.05.2011 16:07
super
Ela15 18.03.2011 14:09
pychotka
Krzysztof42 01.10.2010 20:28
na poziomki zawsze mam smak
Katarzyna156 30.09.2010 11:19
Bardzo fajny :) mniam..
izoldaaa6 06.09.2010 09:45
mniam, szkoda że poziomki tak trudno dostać :(
SmakolykiJoanny 05.09.2010 08:39
poziomkowy o jakie smaczne
bietka 01.09.2010 13:08
Już mi ślinka cieknie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat