Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem pomidorowy z bazylią

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

przecier pomidorowy 750 ml
bulion 1 szklanka
czosnek 1 ząbek
oliwa 1 łyżka
bazylia świeża kilka listków
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku
jogurt naturalny

Porada

Jeśli przecież okaże się zbyt kwaśny, należy dodać odrobinę cukru podczas przyprawiania.

Przepis i sposób przygotowania na: Krem pomidorowy z bazylią

Kroki postępowania

1
W garnku na małym ogniu podgrzać oliwę i na niej podsmażyć pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
Krok 1 - Krem pomidorowy z bazylią foto
2
Gdy czosnek się lekko zbrązowi, ale nie będzie jeszcze przypalony, zalać go przecierem pomidorowym. Ja wykorzystałam przecier zrobiony przez siebie. Był on dość rzadki, prawie jak sok pomidorowy.
Krok 2 - Krem pomidorowy z bazylią foto
3
Gdy przecier się zagotuje, dodać do niego pokrojoną bazylię, sól oraz pieprz. Można przyprawić jeszcze innymi ziołami lub przyprawami (np. ostrą papryką) - wedle uznania.
Krok 3 - Krem pomidorowy z bazylią foto
4
Do garnka wlać bulion. W zależności od gęstości przecieru należy użyć więcej lub mniej bulionu - na mój wystarczyła szklanka intensywnego bulionu.
Krok 4 - Krem pomidorowy z bazylią foto
5
Zupę podawać z kleksem jogurtu naturalnego, przyozdobioną świeżą bazylią. Bardzo dobrze smakuje również z grzankami, najlepiej wykonanymi samemu. Wystarczy na podgrzanym maśle na patelni podsmażyć chleb pokrojony w kostkę, aż będzie chrupki.
Smacznego!
Krok 5 - Krem pomidorowy z bazylią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 20.09.2015 20:22
super wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak