Przepis i sposób przygotowania na: Krem pieczarkowo-brokułowy z marchewkową nutą.
Oddzielnie zagotowujemy ok. 0,75l wody z łyżeczką soli.
Selera obieramy i kroimy w gruba kostkę, wrzucamy do wody.
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w grube plastry i dorzucamy do garnka. Gotujemy 10min. Brokuł płuczemy i oddzielamy różyczki od grubej łodygi, różyczki dodajemy do zupy. Dodajemy gałkę i sok z cytryny. Gotujemy jeszcze 10 min. Przyprawiamy zielem angielskim i chili. Zupę ściągamy z ognia blendujemy, dodajemy 3 łyżki śmietany, mieszamy, ponownie zagotowujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Pietruszkę siekamy.
Na talerz wlewamy porcję zupy "zielonej" brokułowo - pieczarkowej, a na nią na środku wlewamy delikatnie zupę "pomarańczową", marchewkową.
Posypujemy natką.