Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem paprykowy z fetą i grzanką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryka czerwona 2 szt
ziemniak 1 szt
czosnek 2 ząbki
cebula 1 szt
bulion warzywny
feta
jogurt naturalny 400 ml
przyprawy

Przepis i sposób przygotowania na: Krem paprykowy z fetą i grzanką

Kroki postępowania

1
Paprykę dokładnie myjemy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na drobna kostkę. Ziemniaki obieramy i również kroimy na kosteczkę, podobnie postępujemy z cebulą. Czosnek przeciskamy przez praskę lub rozcieramy na deseczce z dodatkiem soli.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy pokrojona cebulę, po chwili dodajemy paprykę, a po opływie 5 minut ziemniaki. Uważamy aby warzywa się nie przypaliły, w razie konieczności dodajemy oliwę i/lub kilka kropel wody. Po kilku minutach przykrywamy patelnię i dusimy warzywa do miękkości, pod koniec dodajemy czosnek. Tak uduszone warzywa umieszczamy w wyższym rondlu i dodajemy do niego około 400 ml wody wymieszanej z bulionem wegetariańskim.
Krok 1 - Krem paprykowy z fetą i grzanką foto
2
Kiedy warzywa zalejemy płynem, gotujemy je jeszcze przez 5 minut, a następnie miksujemy na jednolity krem. Teraz jest czas na doprawienie i kontrolę konsystencji
Krok 2 - Krem paprykowy z fetą i grzanką foto
3
Nie należny przesadzać z solą, ponieważ na sam koniec dodamy fetę, która jest dość słona.

bagietkę pieczemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu :D
Krok 3 - Krem paprykowy z fetą i grzanką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 27.12.2013 16:24
oj zjadłabym taki kremik, zjadła :)
Kuchenka 20.11.2013 12:44
rewelacja, chciałabym skosztować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak