Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem napoleonkowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 3,2% 1,5 szkl.
cukier 0,5 szkl.
jajko 2 szt.
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2,5 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Krem napoleonkowy

Kroki postępowania

1
Jajka myjemy w gorącej wodzie.
Ubijamy mikserem na wysokich obrotach z cukrem.
Krok 1 - Krem napoleonkowy foto
2
Dodajemy mąkę pszenną, ciągle ubijając.
W międzyczasie w rondelku gotujemy 1 szklankę mleka.
Krok 2 - Krem napoleonkowy foto
3

Następnie dosypujemy mąkę ziemniaczaną i nadal miksujemy, ale już na niższych obrotach. Dolewamy pozostałe 0,5 szklanki mleka i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Krok 3 - Krem napoleonkowy foto
4
Do gotującego mleka powoli wlewamy masę jajeczną.
Krok 4 - Krem napoleonkowy foto
5
Gotujemy na bardzo wolnym ogniu, ciągle mieszając. Masa lubi się przypalać.
Krok 5 - Krem napoleonkowy foto
6
Po uzyskaniu gęstej wymaganej konsystencji masa jest gotowa.
Można nią nadziewać babeczki, rurki, czy tradycyjną napoleonkę.

Smacznego!
Krok 6 - Krem napoleonkowy foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia Maszewska 22.02.2015 14:50
3/4 oczywiście*
Kasia Maszewska 22.02.2015 14:47
Na karpatkę może być za rzadki, więc lepiej dodać jeszcze 3,4 kostki masła :)
Magdalena Rysińska 21.02.2015 21:48
I krem na karpatkę się znalazł :)
pajbek 21.02.2015 17:20
Pyszny :-)
marcia7 21.02.2015 15:39
doskonały krem
kanu83 21.02.2015 15:15
Pyszności kremik
mirosława4 21.02.2015 14:38
smaczny , gotuję taki krem z maki krupczatki
Pyszota 21.02.2015 14:38
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak