Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem mleczno-kawowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 2 szklanki
Kawa zbożowa Inka 1 lyżeczka
jaja 3 sztuki
cukier 7 łyżeczek
Żelatyna wieprzowa Prymat 1, 5 łyżeczki
woda 2 łyżki

Porada

Przed podaniem posypać startą czekoladą.

Przepis i sposób przygotowania na: Krem mleczno-kawowy

Żółtka oddzielić od białek. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a gdy spęcznieje, włożyć naczynie z nią do wrzącej wody, aby się rozpuściła. Żółtka utrzeć z 6 łyżeczkami cukru. Mleko zagotować, dodać kawę i wrzącym mlekiem zalać żółtka; chwilę ogrzewać, aby masa zgęstniała. Masę wymieszać z żelatyną i wystudzić. Ubić pianę z białek, pod koniec dodać łyżeczkę cukru. Do wystudzonej masy dać pianę. Wymieszać. Przełożyć do dużej salaterki. Schłodzić

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak