Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem micmac z malinami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maliny świeże 250 g
mleko 1 l
jajko 4
czekolada deserowa 125 g
aromat waniliowy 2 łyżeczki
cukier 80 g
mąka kukurydziana 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Krem micmac z malinami

Stopić czekoladę pokrojoną na kawałki w kąpieli wodnej.
Doprowadzić mleko do wrzenia. Utrzeć jajka, cukier i mąkę.
Gorące mleko wlać przez sitko, nie przestając mieszać.
Przelać to do garnka i gotować na lekkim ogniu, nie przestając mieszać, aż będzie gęste.
Podzielić śmietanę na dwie równe porcje.
Do jednej dodać aromat waniliowy a do drugiej krem czekoladowy.
Przelać krem waniliowy do pucharków, ostudzić 10 minut w lodówce, następnie delikatnie dodać warstwę czekoladową.
Wstawić na 4 godziny do lodówki.
Udekorować malinami.
POMYSŁY: można zastąpić maliny innymi czerwonymi owocami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak