Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem maślano-orzechowy

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Krem ma doskonałą konsystencję, nie rozpływa się i utrzymuje nadany mu kształt. Jest idealny do przekładania ciast, ciasteczek i tortów czy wypełniania rurek oraz babeczek.

Składniki:

Krem:

orzechy włoskie 200 gramów
mleko 200 mililitrów
masło 82% 200 gramów
cukier puder 150 gramów

Opcjonalnie:

ekstrakt waniliowy 1 łyżka
alkohol 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Krem maślano-orzechowy

Orzechy włoskie należy drobno zmielić, a następnie zalać mlekiem i podgrzewać w garnuszku do momentu zagotowania się i całkowitego wchłonięcia mleka przez orzechy.
Całość zdjąć z ognia i dokładnie ostudzić.
Po tym czasie miękkie (!) masło z cukrem pudrem ubić do puszystości i stopniowo połączyć z orzechową masą.
Na końcu można dodać ekstrakt z wanilii lub dowolny alkohol.
Krem dokładnie zmiksować na średnich obrotach miksera.
Powstały krem nadaje się do bezpośredniego użycia, a po schłodzeniu nabierze bardziej stabilnej konsystencji.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 21:39
Dobre to jest. Głos oddany.
bietka 06.02.2019 14:57
Smakowity kremik :)
Bożena Matuszczyk 06.02.2019 09:12
Krem w Twoim wykonaniu wygląda apetycznie, kusząco . Jest wart wypróbowania.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak