Krem marchewkowy z tahini i cieciorką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • bulion warzywny

    1,2 l
  • marchewka

    500 g
  • pietruszka

    1 szt.
  • cebula biała

    1 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • tahini pasta sezamowa

    2 łyżki
  • kumin

    1 płaska łyżeczka
  • liść laurowy

  • kurkuma

    1/3 łyżeczki
  • olej sezamowy

  • sól do smaku

  • sos sojowy słodki

DODATKI

  • jogurt grecki

  • ciecierzyca

  • oregano świeże

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Propozycja na delikatny krem marchewkowy z dodatkiem kuminu oraz sezamową nutą. Zupa jest pożywna i aromatyczna, a swym smakiem przenosi nas w cudowne smaki kuchni arabskiej. Całość podawana z dodatkiem cieciorki oraz kleksem jogurtu greckiego.

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1. Cieciorkę moczymy przez noc z dodatkiem 1 łyżeczki sody oczyszczonej. Na drugi dzień zalewamy ją świeżą wodą, delikatnie dosalamy, dodajemy szczyptę sody i gotujemy do miękkości (około 40 minut)*.

* możemy użyć także cieciorki z puszki

KROK 2. Marchewkę i pietruszkę kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do gotującego się bulionu warzywnego wraz z kurkumą, listkiem laurowym i kuminem.

KROK 3. Cebulkę pokrojoną w kostkę szklimy na oleju sezamowym, a następnie dodajemy do niej 2 drobno pokrojone ząbki czosnku i chwilę razem przesmażamy. Zawartość patelni dodajemy do bulionu i gotujemy wszystko do miękkości warzyw korzeniowych.

KROK 4. Zawartość garnka przelewamy do miksera wolnostojącego i miksujemy wszystko na jednolitą i gładką masę, dodając także 2 łyżki pasty tahini. Powstały krem doprawiamy do smaku solą oraz słodkim sosem sojowym i ponownie zagotowujemy.

Gotowy krem podajemy z kleksem jogurtu greckiego, cieciorką oraz świeżym oregano.

* Zupę urozmaicić możemy także dodatkiem prażonego sezamu

Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 04.03.2016 11:44
ciekawa zupka
Wafelek2601 13.02.2016 09:33
Bardzo apetyczny
jagoda5913 13.02.2016 00:38
jaki piękny kolor
Kolorowa 12.02.2016 22:09
Świetnie wygląda
Wiktoria29 12.02.2016 21:36
jaki słoneczny aż chce się sprobowac
ilka01 12.02.2016 19:55
super danie :)
kasia.s 12.02.2016 18:39
Wygląda bardzo apetycznie :)
Mama niejadka 12.02.2016 18:15
Pyszna zupa
norweska20 12.02.2016 18:08
apetyczna i kuszaca zupka
Iwusia 12.02.2016 17:44
wspaniały krem

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat