Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem marchewkowo-selerowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchewka 650 g
cebula 3
seler naciowy 3 łodygi
czosnek 1 ząbek
kostka warzywna
masło 1 łyżka
Kucharek przyprawa do potraw 1 łyżka
oliwa 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat
sól
pieprz
curry
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
kolendra mielona
natka pietruszki
jogurt naturalny

Przepis i sposób przygotowania na: Krem marchewkowo-selerowy

Mięso i warzywa myjemy. Warzywa dokładnie obieramy. Zagotowujemy wodę z łyżeczką soli, przyprawy uniwersalnej oraz z kostką warzywną. Gotujemy do miękkości. W międzyczasie drobno kroimy warzywa. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą, wrzucamy pokrojone warzywa. Smażymy do zmiękczenia cebuli, często mieszając. Przyprawiamy lekko solą i pieprzem. Gdy mięso się ugotuje, wyjmujemy je na talerz. Do gotującego rosołu dodajemy podsmażone warzywa oraz liść laurowy. Gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Miksujemy blenderem. Przyprawiamy (ostrożnie aby nie przesadzić) gałką muszkatołową, curry, czosnkiem mielonym oraz mieloną kolendrą. W razie potrzeby przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego i z natką pietruszki (lub w towarzystwie innej zieleniny) Krem można podać z makaronem, ryżem lub z grzankami. Polecam, bo zupka jest naprawdę pyszna.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pomocnik 31.05.2013 11:43
świetny krem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak