Krem kukurydziany z imbirem, serem pleśniowym i olejem z pestek dyni Konrada Birka

Krem kukurydziany z imbirem, serem pleśniowym i olejem z pestek dyni Konrada Birka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kukurydza w puszce

    340 g
  • marchew

    1 szt.
  • szalotka

    2 szt.
  • ząbek czosnku

    1 szt.
  • imbir

    1 łyżka
  • masło

    1 łyżka
  • oliwa

    1 łyżka
  • rosół drobiowy

    1 l
  • śmietana kremowa 30% lub 36%

    100 ml
  • imbir mielony

  • curry

  • gałka muszkatołowa mielona

  • chili pieprz cayenne

  • sól do smaku

  • ser pleśniowy

    80 g
  • orzeszki pistacjowe

    2 łyżki
  • olej z pestek dyni

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Konrad Birek poleca:
Kukurydzę połączyć z masłem i obsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać obraną i pokrojoną w plastry marchew, szalotkę, rozgnieciony czosnek, starty imbir oraz przyprawy. Po chwili wlać rosół i całość zagotować. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, zupę dokładnie zmiksować i przetrzeć przez sito. Następnie jeszcze raz zagotować, zabielić i doprawić do smaku. Podawać z pokruszonym serem pleśniowym i uprażonymi orzeszkami pistacjowymi oraz olejem z pestek dyni.
 fajne przepisy kuchni świata
Do dekoracji można przygotować 4 plastry szynki parmeńskiej, wysuszonej w piekarniku (160°C przez 30 min).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jaxer

02.11.2014 15:33
Ciekawie podane i bardzo prosty przepis. Koniecznie do sprawdzenia w domowym laboratorium ;-)

Ola1984

01.11.2014 10:26
Fantastyczna prezentacja i przepyszne połączenie smaków.

IKrakowianka

31.10.2014 20:58
super połączenie smaków

kasienka23

31.10.2014 20:39
wygląda wspaniale!

Kolorowa

31.10.2014 18:54
Takiego przepisu szukałam.

as28

31.10.2014 18:45
fajny krem

Adamorek

31.10.2014 17:04
nowoczesna kuchnia

cukiereczek

31.10.2014 16:40
brzmi bardzo apetycznie

olyabuziaczek

31.10.2014 16:30
pieknie wyglada

Grazyna0211

31.10.2014 16:19
rewelacyjny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat