Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem kokosowy

3.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wiórki kokosowe 1,5 szklanki
mleko 3 szklanki
palma 1/2 kostki
cukier 7 łyżek
mleko w proszku 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Krem kokosowy

Kroki postępowania

1
Wiórki przesypać do miski blendera. Wlać do nich jedną szklankę mleka. Zmiksować razem.
Krok 1 - Krem kokosowy foto
2
Pastę kokosową przełożyć do garnka. Dodać do niej resztę mleka, palmę (użyłam Kasi) i cukier.
Krok 2 - Krem kokosowy foto
3
Wszystko razem zagotować, co chwilę mieszając. Masę ostudzić.
Krok 3 - Krem kokosowy foto
4
Dodać do niej mleko w proszku, dokładnie wymieszać.
Krok 4 - Krem kokosowy foto
5
Krem przelać do słoiczków. Słoiczki zamknąć. Krem schłodzić w lodówce. Gotowym kremem smarować np. ciastka, wafelki, kanapki... Moje dzieci wyjadają go łyżeczką prosto ze słoiczka.
Krok 5 - Krem kokosowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agajaga 08.07.2021 18:53
Właśnie zrobiłam krem krok po kroku jak w przepisie i nie wiem co zrobiłam nie tak ale masa jest bardzo płynna ?!czy tak ma być ?do smarowania to się napewno nie nadaje
Doradca Smaku 12.07.2021 20:41
Konsystencja tego kremu nie powinna być zbyt płynna i nadawać się do smarowania. Może któregoś składniku dałaś zbyt mało?
Mysiunia 10.02.2014 16:00
podoba mi się ten przepis :) muszę zrobić taki krem :)
romanrafal
romanrafal 08.11.2013 17:53
fajny przepis
Alex_M 02.09.2013 23:21
i ten tez muszę wypróbować ;)
fotoviderek 22.08.2013 07:16
Niebo w gębie taki kremik :)
ONY_za_kare 21.08.2013 11:28
świetny kremik... wafelków by pewnie nie doczekał bo bym wyjadł sam ;)
Habibi 13.08.2013 20:45
robiłam podobny krem z dodatkiem tłuszczu kokosowego - mleko w proszku też częściowo miałam kokosowe - miał być do ciasta i ciasteczek, ale nie doczekał ... haha :) zjedliśmy go z mężem bez dodatków ;) mój syn nie jest smakoszem, jeśli chodzi o smak kokosowy, więc nie mieliśmy konkurencji ;)
Beatris 13.08.2013 12:12
Malinowepocalunki konicka, kokosowy smak był bardzo mocno wyczuwalny, pomimo dużej ilości mleka w proszku.
malinowepocalunki 13.08.2013 11:37
Może dziś spróbuję? Tylko, że to nie byłabym ja... troszkę zmienię sposób wykonania. Wiórki suche potraktuję blenderem, aż zrobi mi się tłuste masło. I to dopiero zaleję gorącym mlekiem. Zasada jak przy produkcji mleczka kokosowego.
Kuchenka 13.08.2013 09:45
jejciu musi być przepyszny
kasienka23 13.08.2013 09:40
lubię kokos, chętnie wypróbuję przepis!
aisoglam 13.08.2013 09:08
Pyszności :)
pajbek 13.08.2013 08:58
To coś dla mnie :-)
Mniam 13.08.2013 08:57
Muszę coś takiego zrobić, zabieram przepis:)
Magula 13.08.2013 08:39
Ja też jestem ciekawa tego kremu, mam wszystkie składniki, może zrobie. Póki co krem trafia do ulubionych!!
malinowepocalunki 13.08.2013 08:32
Kocham smak Kokosa! Więc to coś dla mnie. Nie omieszkam sprawdzić. Zastanawiam się tylko czy mleko w proszku nie zagłusza smaku kokosa?
Marta1 12.08.2013 22:56
muszę koniecznie to spróbować :)
migotka28 12.08.2013 22:25
fajny pomysł taka kokosowa nutella
Sroczka 12.08.2013 21:50
Jestem ciekawa smaku tego kremu, bo zapowiada się przepysznie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak