Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem kalafiorowy z placuszkami jaglanymi

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

KREM KALAFIOROWY

bulion 1,2 l
kalafior około 450 g
ziemniaki 4 szt.
pietruszka 2 szt.
cebula biała 1 duża szt.
śmietana 4 łyżki
masło 1 plaster
Liść laurowy suszony Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
sos sojowy ( opcjonalnie)
sól i pieprz

PLACUSZKI JAGLANE

kasza jaglana 100 g
żółtko jajek
parmezan starty 1 łyżka
Kurkuma mielona Prymat 0,5 łyżeczki
masło 1 łyżeczka
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Krem kalafiorowy z placuszkami jaglanymi

Kroki postępowania

1
Uwielbiam kalafior i kaszę jaglaną w każdej postaci. Oba produkty tworzą bardzo zgrany duet, dlatego dziś zapraszam na smakowity krem kalafiorowy podawany z kurkumowymi placuszkami jaglanymi. Danie jest pożywne, zdrowe i niezwykle sycące. Smacznie polecam :)

PRZYGOTOWANIE:

Ugotowaną kaszę jaglaną (najlepiej w delikatnym bulionie) mieszamy z masłem, żółtkiem, parmezanem oraz kurkumą i doprawiamy całość solą do smaku. Z powstałej masy formujemy małe placuszki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 1 - Krem kalafiorowy z placuszkami jaglanymi foto
2
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 20 minut. Upieczone placuszki odstawiamy do lekkiego stężenia.
Krok 2 - Krem kalafiorowy z placuszkami jaglanymi foto
3
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na maśle.
Krok 3 - Krem kalafiorowy z placuszkami jaglanymi foto
4
Kalafior dzielimy na różyczki, ziemniaki i pietruszkę kroimy w kostkę i wrzucamy wszystko do gotującego się bulionu wraz z listkiem laurowym, 2 ziarenkami ziela angielskiego oraz zeszkloną na maśle cebulką. Wszystko gotujemy do miękkości warzyw.
Krok 4 - Krem kalafiorowy z placuszkami jaglanymi foto
5
Gdy warzywa będą odpowiednio miękkie, miksujemy zawartość garnka na jednolitą i gładką masę (wcześniej wyciągamy liść laurowy i ziele angielskie). Do kremu dodajemy śmietanę i doprawiamy go solą, świeżo zmielonym pieprzem i opcjonalnie sosem sojowym - całość ponownie zagotowujemy.

Krem kalafiorowy podajemy z placuszkami jaglanymi i świeżą zieleniną.

Zupa smakuje świetnie także z jajkiem i świeżo tartym chrzanem ;)

Życzę smacznego! :)

Krok 5 - Krem kalafiorowy z placuszkami jaglanymi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edith85 26.03.2016 16:42
rewelacja!!!
Maridka19 26.03.2016 16:02
Zdrowo i do tego bardzo smacznie :)
ilka01 26.03.2016 10:11
pysznie i zdrowo:)
kd045 26.03.2016 06:46
Smakowity przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak