Krem kalafiorowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalafior

    1 szt
  • marchew

    2 szt
  • pietruszka

    0,5 szt
  • seler

  • ziele angielskie

  • kość

  • ziemniak

    2 szt
  • sól

  • pieprz

  • czosnek

    1 ząbek
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Krem kalafiorowy foto
Warzywa- kalafior, marchewkę, ziemniaki, seler myjemy i obieramy, dzielimy na mniejsze części, aby było później dobrze miksować blenderem.
Krok 2 - Krem kalafiorowy foto
Kość gotujemy w 4 litrach wody, dodajemy kilka ziarenek ziela angielskiego i kilka listków liścia laurowego. Zbieramy szumowiny i dodajemy warzywa i tak gotujemy do miękkości warzyw. Można dodać kostkę warzywną. Doprawiamy solą i pieprzem, na koniec wrzucamy czosnek obrany, w całości. Odstawiamy zupę aby przestygła. Z kostki jeżeli jest mięsko to je obieramy i wrzucamy do zupy.

W piekarniku nagrzanym na 200 stopnii pieczemy kromki białego chleba ok. 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika kroimy je w kostkę i mamy grzanki do zupy.
Krok 3 - Krem kalafiorowy foto
Po ostygnięciu zupy blenderem miksujemy całość, na gładką masę, jeżeli ktoś woli bardziej płynne kremy można na początku gotować wywar w większej ilości wody.

Przed podaniem podgrzewamy, na środku talerza, miseczki układamy grzanki, można posypać tymiankiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat