Krem jogurtowy z białą czekoladą (bez żelatyny)

Krem jogurtowy z białą czekoladą (bez żelatyny)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Krem jogurtowy z białą czekoladą (bez żelatyny). Krem jest też lekki i bardzo delikatny w smaku. Posmak i słodycz białej czekolady świetnie komponuje się z lekko kwaśnym jogurtem naturalnym.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Krem:

  • jogurt naturalny

    400 mililitrów
  • czekolada biała

    200 gramów
  • bita śmietana w proszku

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i zostawić do lekkiego przestudzenia (kawałki czekolady umieścić w metalowej miseczce. Miskę ustawić na garnku z delikatnie wrzącą wodą - nie może jej dotykać. Roztapiać na małym ogniu.)

Jogurt przełożyć do miski i stopniowo połączyć z płynną czekoladą. Na końcu wsypać bitą śmietanę w proszku.
Całość dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej oraz sztywnej konsystencji.

Krem nadaje się do użycia bezpośrednio po przygotowaniu, choć schłodzony nabierze dodatkowej stabilności.

Z podanych proporcji kremu wystarczy np. do podwójnego przełożenia tortu o średnicy 18-20 cm.

Diana Rusiłowicz
(*) Jogurt powinien być dość gęsty (może być lejący się) i o aksamitnej, jednolitej konsystencji - nie taki, że można go kroić. Zamiast jogurtu można użyć lekko kwaśnej śmietany. (**) Krem nadaje się również do do tortu z masą cukrową, tylko wtedy warto dodać do niego 2 opakowanie "Śnieżki".

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

19.02.2019 19:40
Wypróbuję przepis : )

Bożena Matuszczyk

15.02.2019 13:00
Fajny przepis na szybki ,pyszny krem. Fajna propozycja z dodatkiem śnieżki -- super.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat