Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem grysikowy z białą czekoladą i cytryną

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana kremówka 1-2 szkl.
biała czekolada 200 g
kasza manna błyskawiczna
mleko 2 szkl.
cukier do smaku
cytryna duża
fix do śmietany 1-2 op.
żółtko jajek 2-3 szt.

Porada

Krem można trochę dosłodzić cukrem pudrem, ale biała czekolada jest na tyle słodka, że zazwyczaj nie jest to konieczne.

Przepis i sposób przygotowania na: Krem grysikowy z białą czekoladą i cytryną

Zagotować mleko, lekko osłodzić i wsypać kaszkę mannę stale mieszając. Ugotować na gęsto i zmiksować na budyń, po czym dodać białą czekoladę połamaną na kawałki i mieszać do rozpuszczenia.
Masę nakryć folią spożywczą (póki gorąca), aby powierzchnia folii stykała się z kaszką. W ten sposób podczas stygnięcia nie powstanie twarda skórka. Odstawić do ostygnięcia w temp. pokojowej.

Śmietanę schłodzić i ubić z dodatkiem fixu na sztywno, a następnie małymi porcjami dodawać do kaszki z czekoladą stale miksując na wolnych obrotach.
W międzyczasie dodawać po jednym żółtku oraz sok i startą skórkę z cytryny.

Kremem napełnić pucharki i przed podaniem lekko schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 04.08.2016 09:22
Można i torcik tym kremem przełożyć
Habibi 04.03.2016 10:27
To mój kolejny wynalazek, więc mogłaś się z tym wcześniej nie spotkać :) Ale warto spróbować :)
Habibi 04.03.2016 10:22
Dziękuję za uznanie :) Mam nadzieję, że będzie smakował :)
olkaaa 04.03.2016 07:24
jeszcze nie próbowałam
Róża1 03.03.2016 21:52
Wyśmienity !!!!!!!!! u Ciebie zawsze bardzo smacznie :-) , zabieram przepis :-).

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak