Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem z dyni z pieczoną marchewką

5.0
(38)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pyszna i rozgrzewająca zupa - krem dyniowy wzbogacony pieczoną marchewką, która dodaje zupie głębokiego, lekko słodkiego smaku warzyw korzennych. Polecam na zimowe wieczory!

 

Składniki:

miąższ z dyni 450 gramów
marchew 300 gramów
cebula czerwona 1 sztuka
sól 1 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/4 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/4 łyżeczki
pestki dyni 4 łyżki
olej dyniowy 2 łyżki
bulion 400-700 mililitrów
śmietana 150 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z dyni z pieczoną marchewką

Dynię (w filmie dynia Hokkaido) przekrój na ćwiartki, oczyść z nasion i pokrój w plastry. Marchewki obierz i posiekaj w słupki. Cebulę obierz i pokrój na duże kawałki.

Warzywa umieść w naczyniu żaroodpornym i dopraw solą i pieprzem. Piecz w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 170°C.

Po podpieczeniu umieść warzywa w blenderze, dolej 400 ml bulionu i zmiksuj. Dolej śmietanę oraz opcjonalnie bulion (do uzyskania pożądanej konsystencji). Dopraw gałką muszkatołową i zmiksuj ponownie.

Na patelni podpraż pestki dyni. Gotowe danie udekoruj prażonymi pestkami i olejem dyniowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak