Krem dyniowy z mlekiem kokosowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko kokosowe

    300 ml
  • dwie male marchewki

  • pół małego selera

  • cebula

  • dwa ząbki czosnku

  • olej sezamowy

  • garam masala

    2 łyżeczki
  • curry

  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

  • naturalny serek topiony

    100 g
  • ziemniaki

    2 szt
  • dynia

    500 g
  • bulion drobiowy

    1 l, z warzywami
  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

dynię hokkaido cienko obrać, odrzucić miąższ z pestkami, reszte pokroić w kosteczkę. Na oleju sezamowym w garnku o grubszym dnie zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojone na kawałki marchew, seler, ziemniaki, smażyć razem, dodać starty imbir (wedle uznania) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Po kilku minutach dodać dynię, curry i 2 łyżeczki garam masala oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Zalać bulionem, dusić aż warzywa zmiękną, dodać rozdrobniony serek. Wymieszać, gotować do czasu aż ser się roztopi. Zdjąć z ognia. Miksować całość blenderem, wlewając pomału mleko kokosowe. Przed podaniem dodac do każdej miseczki z zupą odrobinę oleju z pestek dyni oraz wyłuskane lub uprażone pestki dyni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Megi 24.09.2015 06:41
fajny pomysł na wykorzystanie dyni:)
ssylwiaa 24.10.2013 16:15
chętnie spróbowałabym takiego kremu :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat