Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem dyniowy z mlekiem kokosowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko kokosowe 300 ml
dwie male marchewki
pół małego selera
cebula
dwa ząbki czosnku
olej sezamowy
Przyprawa garam masala orientalna Prymat 2 łyżeczki
curry
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
naturalny serek topiony 100 g
ziemniaki 2 szt
dynia 500 g
bulion drobiowy 1 l, z warzywami
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Krem dyniowy z mlekiem kokosowym

dynię hokkaido cienko obrać, odrzucić miąższ z pestkami, reszte pokroić w kosteczkę. Na oleju sezamowym w garnku o grubszym dnie zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojone na kawałki marchew, seler, ziemniaki, smażyć razem, dodać starty imbir (wedle uznania) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Po kilku minutach dodać dynię, curry i 2 łyżeczki garam masala oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Zalać bulionem, dusić aż warzywa zmiękną, dodać rozdrobniony serek. Wymieszać, gotować do czasu aż ser się roztopi. Zdjąć z ognia. Miksować całość blenderem, wlewając pomału mleko kokosowe. Przed podaniem dodac do każdej miseczki z zupą odrobinę oleju z pestek dyni oraz wyłuskane lub uprażone pestki dyni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megi 24.09.2015 06:41
fajny pomysł na wykorzystanie dyni:)
ssylwiaa 24.10.2013 16:15
chętnie spróbowałabym takiego kremu :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak