Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem dyniowo-ziemniaczany

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 700 ml
ziemniaki 180 g
miąższ z dyni 530 g
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
masło 1,5 łyżki
mąka 1 łyżka
śmietana 18 proc 200 ml
natka pietruszki 1/2 pęczka
koperek 1/3 pęczka
szczypiorek posiekany 4-5 łyżek

Porada

Zamiast koperku można dodać posiekane listki bazylii.

Przepis i sposób przygotowania na: Krem dyniowo-ziemniaczany

Kroki postępowania

1
Ugotować bulion z kostek rosołowych warzywnych.
Krok 1 - Krem dyniowo-ziemniaczany foto
2
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Ziemniaki przełożyć do dużego garnka i zalać bulionem. Gotować ok. 20 minut.
Krok 2 - Krem dyniowo-ziemniaczany foto
3
Miąższ z dyni pokroić w kostkę i podsmażyć na roztopionym maśle na patelni. Dodać sól i pieprz czarny mielony do smaku.
Krok 3 - Krem dyniowo-ziemniaczany foto
4
Podsmażoną dynię dać do gotujących się ziemniaków. Gotować ok. 20 minut. Zdjąć zupę z ognia i lekko wystudzoną zmiksować za pomocą blendera, aby nabrała konsystencji kremu.
Krok 4 - Krem dyniowo-ziemniaczany foto
5
W małym garnuszku wymieszać śmietanę 18% z mąką i odrobiną gorącego warzywnego kremu, zmiksować blenderem i przelać do gotującego się kremu. Zupę krem gotować jeszcze przez 3-5 minut.
Krok 5 - Krem dyniowo-ziemniaczany foto
6
Natkę pietruszki i koperek posiekać, wrzucić do zupy i wymieszać. Przelać krem na talerz i posypać posiekanym szczypiorkiem.
Krok 6 - Krem dyniowo-ziemniaczany foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata Pin 19.06.2015 19:42
Lubię takie kremy, wygląda apetycznie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak