Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem dyniowo-kokosowy

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 1 szt
por 1 kawałek
masło klarowane 1 łyżka
ziemniaki 4 szt
marchew 1 szt
seler naciowy 1 łodyga
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
ziele angielskie 2 szt
dynia 500 g
sól i pieprz do smaku
kurkuma 1 łyżeczka
Kmin rzymski mielony Prymat 0,5 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
mleko kokosowe 0,5 puszki

Przepis i sposób przygotowania na: Krem dyniowo-kokosowy

Kroki postępowania

1

Cebulę i kawałek pora obrać, pokroić (nie musi być drobno, bo zupa będzie miksowana), zeszklić na maśle klarowanym.
Krok 1 - Krem dyniowo-kokosowy foto
2

Ziemniaki i marchew obrać, umyć i pokroić w kostkę. Seler naciowy umyć, odciąć końce i pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa wrzucić do garnka, zalać wodą.
Krok 2 - Krem dyniowo-kokosowy foto
3


Dodać liść laurowy i ziele angielskie, gotować kilkanaście minut (w zależności od wielkości kawałków warzyw), aż warzywa będą miękkie. Dodać dynię startą lub pokrojoną, gotować ok 5 minut.
Krok 3 - Krem dyniowo-kokosowy foto
4

Wyłowić liść i ziele, dodać sól, pieprz, kmin, kurkumę i świeżo tartej gałki wg gustu. Wrzucić mleczko kokosowe i zmiksować zupę na krem. Zagotować.
Krok 4 - Krem dyniowo-kokosowy foto
5
Zdjąć z ognia i rozlać do miseczek, posypać grubo mielonym pieprzem i podawać.
Krok 5 - Krem dyniowo-kokosowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 19.05.2016 19:46
apetycznie
Ewa Wojtaszko 18.05.2016 13:18
lubię takie zupy
olkaaa 18.05.2016 10:10
jeszcze nie próbowałam
IKrakowianka 17.05.2016 20:26
super połączenie smaków
krokus 17.05.2016 19:41
pychotka zupka
KORAL 17.05.2016 18:35
Kokosowy... już go lubię ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak