Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KREM DI CATALANA

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

śmietana 600 ml.
mleko 50 ml.
żółtko jajek 5 sztuk
jajko 1 sztuka
cukier 100 g.
woda 100 ml.
cukier 50 g.

Przepis i sposób przygotowania na: KREM DI CATALANA

Śmietanę i mleko gotować 10 minut na małym ogniu ciągle mieszając. Po tym czasie odstawić na 5 minut z palnika. Żółtka, jajko, cukier razem wymieszać. Masę postawić znowu na ogień, dodać jajka z cukrem i mieszając podgrzewać ok. 1 minuty.
Nie dopuścić do zagotowania. Z cukru i wody zrobić karmel. Do małych foremek ulać karmel. Odczekać chwilę, aż trochę zgęstnieje i na wierzch wlać masę powstałą ze śmietany i jajek. Foremki postawić na blaszkę. Pomiędzy foremki nalać ciepłej wody (do połowy foremek). Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika (250 stopni) na 0,5 godziny. Po wyjęciu z piekarnika wyjąć z wody i schłodzić w temperaturze pokojowej. Później odstawić do lodówki na ok. 1 – 1,5 godziny. SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 25.12.2013 10:21
super krem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak