Przepis i sposób przygotowania na: Krem czosnkowy zapiekany z cheddarem i bazyliowymi grzankami
GRZANKI:
Bazylię drobno siekamy i mieszamy z olejem.
Zalewamy pokrojone w kostkę pieczywo.
Odstawiamy na ok.15 min a następnie rumienimy na suchej patelni.
KREM:
Obrane ziemniaki kroimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju przez ok.4-5minut.
Dodajemy posiekany czosnek i świeży tymianek.
Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem.Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
Gotujemy ok.15-20minut do momentu,aż ziemniaki będą miękkie.
Wyciągamy ziele i liście, a całość miksujemy blenderem na gładki,aksamitny krem.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
CAŁOŚĆ:
Przez podaniem na talerzach obficie posypujemy startym cheddarem i grzankami.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 150C przed ok.15minut.
Podajemy gorący!
PORADA:
Cheddar możemy zastąpić dowolnym serem żółtym o ostrym smaku.