Krem czosnkowy zapiekany z cheddarem i bazyliowymi grzankami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czosnek

    1 główka
  • ziemniaki

    150 g
  • bulion warzywny

    700 ml
  • liść laurowy

    2 szt
  • ziele angielskie

    5 szt
  • sól

    1 łyzeczka
  • pieprz mielony

    1 szczypta
  • pieczywo pszenne

    100 g
  • ser cheddar

    100 g
  • bazylia świeża

    1 pęczek
  • tymianek

    1 (świeży)
  • olej czosnkowy

    3 łyzki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

GRZANKI:

Bazylię drobno siekamy i mieszamy z olejem.

Zalewamy pokrojone w kostkę pieczywo.

Odstawiamy na ok.15 min a następnie rumienimy na suchej patelni.

KREM:

Obrane ziemniaki kroimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju przez ok.4-5minut.

Dodajemy posiekany czosnek i świeży tymianek.

Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem.Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.

Gotujemy ok.15-20minut do momentu,aż ziemniaki będą miękkie.

Wyciągamy ziele i liście, a całość miksujemy blenderem na gładki,aksamitny krem.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

CAŁOŚĆ:

Przez podaniem na talerzach obficie posypujemy startym cheddarem i grzankami.

Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 150C przed ok.15minut.

Podajemy gorący!

PORADA:

Cheddar możemy zastąpić dowolnym serem żółtym o ostrym smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Motorek 08.04.2014 10:02
pyszny kremik
Pyszota 17.07.2013 18:30
strasznie pysznie wygląda
cukiereczek 17.07.2013 18:05
wygląda smacznie
Olga_SK 17.07.2013 17:33
Ależ to musi być pyszne... :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat