Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem czosnkowy zapiekany z cheddarem i bazyliowymi grzankami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

czosnek 1 główka
ziemniaki 150 g
bulion warzywny 700 ml
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 5 szt
sól 1 łyzeczka
pieprz mielony 1 szczypta
pieczywo pszenne 100 g
ser cheddar 100 g
bazylia świeża 1 pęczek
tymianek 1 (świeży)
olej czosnkowy 3 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Krem czosnkowy zapiekany z cheddarem i bazyliowymi grzankami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

GRZANKI:

Bazylię drobno siekamy i mieszamy z olejem.

Zalewamy pokrojone w kostkę pieczywo.

Odstawiamy na ok.15 min a następnie rumienimy na suchej patelni.

KREM:

Obrane ziemniaki kroimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju przez ok.4-5minut.

Dodajemy posiekany czosnek i świeży tymianek.

Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem.Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.

Gotujemy ok.15-20minut do momentu,aż ziemniaki będą miękkie.

Wyciągamy ziele i liście, a całość miksujemy blenderem na gładki,aksamitny krem.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

CAŁOŚĆ:

Przez podaniem na talerzach obficie posypujemy startym cheddarem i grzankami.

Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 150C przed ok.15minut.

Podajemy gorący!

PORADA:

Cheddar możemy zastąpić dowolnym serem żółtym o ostrym smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 08.04.2014 10:02
pyszny kremik
Pyszota 17.07.2013 18:30
strasznie pysznie wygląda
cukiereczek 17.07.2013 18:05
wygląda smacznie
Olga_SK 17.07.2013 17:33
Ależ to musi być pyszne... :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak