Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem czekoladowy z biszkoptami i truskawkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żółtko jajek 3
cukier puder pół szklanki
czekolada gorzka 100 g
serek mascarpone 250 g
biszkopty podłużne 6 sztuk
zaparzona mocna kawa 80 ml
likier kawowy 40 ml
truskawki świeże

Przepis i sposób przygotowania na: Krem czekoladowy z biszkoptami i truskawkami

Czekoladę rozpuścić. Odstawić. Miskę z żółtkami i cukrem umieścić w kąpieli wodnej. Utrzeć do białości. Dodać rozpuszczoną czekoladę i mascarpone w temperaturze pokojowej. Ucierać w kąpieli wodnej do połączenia składników. Uzyskamy stosunkowo płynną, gładką masę.
Kawę połączyć z likierem kawowym.
Płynem nasączyć biszkopty i przełożyć je do miseczek/szklanek/pucharków. Ciastka zalać masą czekoladową. Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, aż krem stężeje. Przed podaniem nałożyć truskawki, można posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tytka 14.03.2015 13:28
dobre połączenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak