Krem czekoladowy z biszkoptami i truskawkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żółtko jajek

    3
  • cukier puder

    pół szklanki
  • czekolada gorzka

    100 g
  • serek mascarpone

    250 g
  • biszkopty podłużne

    6 sztuk
  • zaparzona mocna kawa

    80 ml
  • likier kawowy

    40 ml
  • truskawki świeże

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czekoladę rozpuścić. Odstawić. Miskę z żółtkami i cukrem umieścić w kąpieli wodnej. Utrzeć do białości. Dodać rozpuszczoną czekoladę i mascarpone w temperaturze pokojowej. Ucierać w kąpieli wodnej do połączenia składników. Uzyskamy stosunkowo płynną, gładką masę.
Kawę połączyć z likierem kawowym.
Płynem nasączyć biszkopty i przełożyć je do miseczek/szklanek/pucharków. Ciastka zalać masą czekoladową. Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, aż krem stężeje. Przed podaniem nałożyć truskawki, można posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
tytka 14.03.2015 13:28
dobre połączenie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat