Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem czekoladowo-rumowy

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana kremówka 250 ml
czekolada mleczna 25 dag
rum 50 ml
jajko 5 sztuk
kakao do posypania 2 łyżki
masło roślinne do posmarowania
cukier puder 10 trzcinowy

Przepis i sposób przygotowania na: Krem czekoladowo-rumowy

Kroki postępowania

1
Schłodzoną śmietankę ubiłam na sztywną pianę. Czekoladę połamałam włożyłam do miseczki i rozpuściłam w kąpieli wodnej. Białka oddzieliłam od żółtek.Żółtka ubiłam z łyżką cukru pudru na puszystą masę.Białka ubiłam oddzielnie z resztą cukru i obie masy połączyłam ze sobą wlewając ciepłą rozpuszczoną czekoladę oraz wlałam rum na koniec dodałam ubitą śmietankę i wymieszałam łyżką .
Krok 1 - Krem czekoladowo-rumowy foto
2
Tak powstały gęsty krem wlałam do wysmarowanych masłem kokilek do 2/3 wysokości i wstawiłam do nagrzanego do 200*c piekarnika i zapiekałam 15- 17 minut.
Krok 2 - Krem czekoladowo-rumowy foto
3
Przed podaniem posypałam grubo ciemnego kakao. Smacznego:)
Krok 3 - Krem czekoladowo-rumowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 12.01.2014 16:46
Smaczny pieczony krem. Muszę się w końcu zaopatrzyć w kokilki i jak na złość nigdzie ich nie widzę. A takie pyszne desery można w nich przyrządzać.
Konczi 12.01.2014 08:02
ehhh .. cóż można tylko popatrzeć ...
Jadwiga/Jaga85 11.01.2014 22:18
Zjadłoby się:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak