Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem cytrynowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cytryna 1 szt
śmietanka kremowa 10 dkg
mleko 1 szkl
Żelatyna wieprzowa Prymat 1-1,5 dkg
jajko 3 szt
cukier puder 10 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Krem cytrynowy

Mleko zagotować. Żelatynę noamoczyć, rozpuścić w małej ilości gorącej wody, zagotować. Cytrynę umyć w ciepłej wodzie, otrzeć z niej skórke na tarce, przekrajać na połowę. Żółtka utrzeć z częścią cukru. Białka ubić na sztywną pianę. Wrzące mleko wlewać stopniowo do utartych żółtek nie przerywając ubijania, dodać gęstniejącą żelatynę, sok i skórkę otartą z cytryny oraz pianę z białek. Masę ubijać do momentu, aż zacznie gęstnięć, po czym prrzełożyć ją do salaterki i zastudzić. Oziębioną śmietankę ubić na pianę z cukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz15 12.03.2013 18:39
Przepyszny
Wafelek2601 06.05.2012 09:48
super
Jolanta14 15.03.2012 23:47
mniam:)
Motorek 23.02.2012 16:51
fajny
Justyna Jussstiii 18.02.2012 10:01
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak