Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

krem cytrynowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cytryna 3 szt
jaja 4 szt
cukier 5 łyżek
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
śmietanka kremowa 1/2 szkl
starta czekolada 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: krem cytrynowy

Jedną cytrynę sparzyć, wyszorować, otrzeć skórkę. Ze wszystkich wycisnąć sok. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i skórką z cytryny. Podgrzać sok wyciśnięty z cytryn, dodać żelatynę i wymieszać, zdjąć z ognia, przestudzić. Z białek ubić sztywną pianę, połączyć z masą żółtkową i ostudzonym sokiem z cytryny, wymieszać. Masę wylać do pucharków, schłodzić, przed podaniem ubić kremówkę i ułożyć na pucharkach, posypać startą czekoladą.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Roman5 28.02.2011 06:02
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak