Krem cukiniowo pietruszkowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    2 sztuk
  • cebula

    1 szklanka
  • czosnek

    1 ząbek
  • imbir

    1
  • natka pietruszki

    1 natka
  • bulion warzywny

    1 litr
  • pietruszka

    1 sztuka
  • sól

  • Pieprz biały mielony Prymat

  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

  • oliwa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Krem cukiniowo pietruszkowy foto
W garnku o grubym dnie na oliwie z oliwek podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek wraz ze świeżym imbirem pokrojonym w plasterki (około 2 cm imbiru dodałam) . Następnie dodajemy pietruszkę - korzeń - pokrojoną w plasterki.
Podsmażamy około 2-3 minut i dodajemy pokrojoną cukinię.
Krok 2 - Krem cukiniowo pietruszkowy foto
Po podsmażeniu wszystkich składników dodajemy bulion warzywny - litr. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy siekaną natkę pietruszki.
Krok 3 - Krem cukiniowo pietruszkowy foto
Całość rozdrabniamy blenderem, doprawiamy solą i pieprzem, ziołami prowansalskimi.
Można podawać z grzankami czosnkowymi.
Smacznego :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Zdzisław 09.06.2014 18:57
takie smaczne potrawy to uwielbiam
IlonaAlbertos 09.06.2014 15:13
Musi być bardzo aromatyczny.
w mojej kuchni 09.06.2014 15:13
smacznie podane jedzonko..
Noruas 09.06.2014 14:29
cukinia! super warzywo i rewelacyjny pomysł!
Bernadeta1 09.06.2014 13:37
pyszna zupka
Pyszota 09.06.2014 12:50
świetnie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat